Effekt, Volt, Ampere och Watt

Hängde du med på fysiklektionerna? Här kommer en liten repetition!

Volt (V)

Volt anger den elektriska spänningen. Du har säkert sätt att på ett vanligt litet batteri, AA, står det 1,5 V. Apparater kräver ett visst tryck för att de ska fungera. Behövs ett större tryck kan man seriekoppla fler batterier tex 3 x 1,5 = 4,5 V. I ett bilbatteri är det 12 V och
i vägguttagen i Sverige finns det 230 V i tillgängligt spänningstryck.

AC/DC

Det finns två typer av spänning: växelspänning AC och likspänning DC.
I batterier är det likspänning – strömmen går i en riktning från plus till minus.
I eluttagen i väggen är det växelspänning som ger växelström.

Ampere (A)

Elektrisk ström mäts i ampere. Hur mycket ström flödar i elledningen. Det blir lättare att förstå om man tänker på en vattenledning - hur mycket vatten flödar genom rören. Vattentrycket är att jämföra med ampere när vi pratar om el.

Dina säkringar styr hur mycket el du kan ta ut på en gång. Du har 3 huvudsäkringar och sedan fler säkringar inne i ditt elskåp. Deras uppgift är att bryta elen om belastningen blir för stor. En säkerhetsåtgärd för att skydda dig och ditt hus.

Säkringar och proppar

Du bestämmer själv vilken ampere du vill ha på din huvudsäkring. Den vanligast huvudsäkringen är 16 A. I villor har man oftast lite högre 20-35 A. Huvudsäkringen påverkar också din nätavgift. Prata med din elektriker om du tycker att du har fel huvudsäkring. Din elektriker meddelar sedan oss när förändringen är klar.

Watt (W)

Effekten mäts i Watt (W). Den talar om hur takten på det som strömmar genom elledningen. Man mäter effekt per tidsenhet. Vi pratar ofta om kWh vilket betyder 1000 W per timme.

Nätavgiften

I din nätavgift finns en rörlig del som heter effektavgift. Den grundar sig på snittet av dina tre högsta timmar. Du kan få en lägre kostnad för elnätet genom att sprida ut din elanvändning

Elkostnad

Din elhandlare tar också betalt per kWh, det vill säga hur många kW per timme du använder. På din elräkning ser du hur många kWh som gått åt per månad.

Effekten avgör hur mycket energi dina apparater förbrukar. Du kan själv enkelt räkna ut hur mycket de kostar att använda. Effekt x tid x elpris.

  • Hårfön:
    Den tekniska datan anger Effekt (W) – 2200W.
    Det betyder att din hårfön drar 2,2 kW per timme.
    Om du använder hårfönen i 5 minuter blir det 2,2/ 60 x 5 = 0.18 kWh (multiplicera med ditt elpris så får du fram kostnaden).
  • TV
    Den tekniska datan anger Effekt (W) 70
    Det betyder att tv:n drar 0.07 kW per timme.
    Låt säga att tv står på 4 timmar per dag. 0,07x4= 0,28 kWh
    Om tv:n används alla dagar i veckan blir det 0,28 x365 = 102 kWh (multiplicera med ditt elpris så får du fram årskostnaden för att använda tv:n).
  • Ett extra element – elradiator
    En extra lyx en kall dag. Men det kan bli dyrt om du låter elementet stå på dygnet runt i flera veckor!
    Den tekniska datan anger Effekt (W) 2000
    Det betyder att elementet drar 2 kW per timme
    24 timmar per dygn under 30 dagar = 1440 kWh (multiplicera med ditt elpris och även en merkostnad på nätavgiften) Nu börjar det bli dyrt…
  • Ladda bilen smart
    Här blir det extra intressant att tänka på effekten. Inte nog med att bilen laddas med kWh som du betalar till din elhandlare, du får också betala en högre nätavgift om du laddar med hög effekt. Tänk därför på att ladda längre tid - gärna på låglasttid då både nätavgiften och ofta elpriset är billigare – med lägre effekt. Det går ofta att programmera antingen bilen eller din laddstation hemma med ett schema för när laddningen ska starta och hur fort du vill ha bilen fulladdad.
    Och även om det kostar extra i nätavgift och att elräkningen ökar märkbart, så är förtjänsten att bensinräkningen minskar drastiskt och att du kör mycket miljövänligare!
Hjälpte informationen på den här sidan dig?
Publicerad: 31 Januari 2024 | Senast uppdaterad: 9 Februari 2024